Natuurlijk uit de lappenmand

De laatste jaren word ik zo richting het einde van het jaar even tot stilstand gebracht. Vorig jaar letterlijk, toen iemand de portier van zijn auto opende zonder te kijken en ik daar op volle snelheid tegenaan fietste, met gekneusde ribben tot gevolg. En nu lag ik afgelopen week in de lappenmand. Grappige uitspraak eigenlijk, in de lappenmand. Ik zocht op waar het vandaan kwam. Met de lappenmand wordt volgens taalkundigen vrij letterlijk verwezen naar een mand waarin vroeger oude lappen werden gelegd die hersteld moesten worden, bijvoorbeeld omdat er gaten in zaten. Net zoals de zieke waren de betreffende stukken stof er dus even niet al te best aan toe, maar ze hoefden ook nog niet definitief afgedankt te worden. Een oude sok met gaten kon bijvoorbeeld nog wel even gestopt worden. Zo was het dus ook met de zieke in de spreekwoordelijke lappenmand. Die had even wat rust en verzorging nodig en zou dan wel snel weer opkrabbelen.

Slaap

Ik heb geen tijd om ziek te zijn. Ik hoor het zo vaak om mij heen. Het typeert wat mij betreft de westerse wereld waarin we eigenlijk haast hebben. Maar een virus brengt ons even tot halt. Er zit niets anders op dan je er aan over te geven en het rustig aan te doen. Je lichaam heeft de energie hard nodig voor herstel. Duik onder de wol en slaap! Dit is overigens ook een boodschap aan mezelf, heb ook de neiging om me schuldig te voelen als ik even niets kan. Alsof de wereld het niet even zonder mij redt 😉  Slaap en voldoende melatonine zijn van wezenlijk belang voor een gezond immuunsysteem. Voldoende omega 3 (met name DHA) lijkt nodig voor een gezonde slaap en aanmaak van melatonine. (32)

Vlierbessensap

Van oudsher geloofde men dat de vlierbes bijdraagt aan het voorkomen dat virussen onze cellen binnendringen. Zo was deze bes een hoeder van onheil. Niet voor niets was er het volksgeloof dat een vlier aanplanten voor het huis van een pasgetrouwd stel veel onheil in het gezin zou voorkomen. Hoe dan ook, de antivirale werking van vlier wordt weer een beetje erkend om de ernst en duur van virussen te verminderen. (12)

Zelf meng ik de vlierbessensap met polderkefir, ook heilzaam voor je darmbacteriën en je immuunsysteem. Let op dat je 100% puur sap neemt, zonder toegevoegde suiker. Ik heb die van Vitasap, te koop bij Odin, Hofweb, Ekoplaza of andere biologische winkels. Kopen bij de-vlierderij.nl kan ook, maar dan moet je er snel bij zijn want ze zijn ieder jaar (zoals nu) snel uitverkocht. Nu is het de periode er niet meer voor, maar denk er volgend najaar ook eens aan om zelf vlierbessen te plukken, die zijn er in die periode in overvloed.

Thee

Thee drinken is een simpele, maar effectieve manier om je slijmvliezen vochtig te houden (zodat de trilhaartjes in je longen optimaal micro-organismen kunnen inkapselen): Zeker in de wintermaanden wanneer slijmvliezen automatisch meer uitdrogen, omdat we veel meer binnen zijn. Ik kies dan vaak voor kamille- en saliethee. Beide helpen slijmvorming te verminderen. Naast opdrinken kun je er ook mee gorgelen, stomen of gewoon heel simpel: even op een salieblaadje kauwen. Ook goed bij keelpijn! Salie staat al heel lang bekend als een natuurlijk ontsmettingsmiddel van mond en luchtwegen.  Salie is trouwens afgeleid van het latijnse salvare dat genezen betekent.

Kippenboullion

Zeker voor de griepvormen met veel slijmvorming is dit een aanrader. Eén van de aminozuren uit kippenbotten/-karkas (cysteïne) is een slijmoplosser. Dit is ook verkrijgbaar als medicijn maar dan mis je natuurlijk de versterkende werking van de bouillon of soep met zijn vele mineralen. Kies wel voor een ‘gezond’ en biologisch bouillonblokje en een biologisch (dynamische) kip. Geen puf om het zelf te maken, dan kun je het ook gewoon kopen. Bijvoorbeeld bij de Woeste grond. Ik kocht die van de Soepfabriek bij de plaatselijke biologische winkel en bij the brothelamsterdam.

Propolis en rauwe honing

Ik neem elke dag een klein lepeltje honing. Honing heeft een ontstekingsremmende, antibacteriële werking. Bovendien is het rijk aan vitamines en mineralen en enzymen. Neem wel rauwe (en biologische) honing, anders zijn alle voedingsstoffen, enzymen en andere werkzame bestandsdelen tijdens de verhitting verloren gegaan. Ik neem die van de Traay of Oase. Wil je het in de thee? Wacht dan wel tot deze enigszins is afgekoeld in verband met het verloren gaan van de voedingsstoffen. Propolis is een natuurlijk antibioticum voor de bij. Propolis beschermt het bijenvolk tegen verschillende virussen, schimmels, en bacteriën, maar heeft ook een erg krachtige werking voor de mens. Lokale propolis koop je bijvoorbeeld bij de Werkbij:

Qigong

En tot slot, ik ben helemaal in de ban van qigong, een oude bewegingsleer uit China. Het is onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine. Het geeft je ontspanning en tegelijkertijd energie. Qigong oefeningen zorgen onder andere voor een afnamen van stress en een  verbetering van de fysieke en mentale gezondheid,.Als je ziek bent,  is – volgens deze leer,- de energie gestagneerd. Met simpele oefeningen worden blokkades opgeheven en gaat de energie weer stromen.

Wil jij samen met mij werken aan je natuurlijke gezondheid?

Een telefonisch kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Contact opnemen kan via info@vitamine-n.com of bel/whatsapp naar 06-44464040. Ik help je graag verder!

Adres praktijk: Bluebirds Amsterdam, Louise Wentstraat 186, 1018 MS Amsterdam.